Duurzame teelt met eigen geteelde aardappelen
Doordat we alleen eigen geteelde aardappelen gebruiken voor onze chips, hebben we de teelt volledig in eigen hand. Ons streven is zo duurzaam mogelijk te produceren. We doen er dus alles aan om te komen tot een duurzame teelt en een duurzame productie van onze eigen geteelde aardappelen.
Niet alleen onze aardappelen zijn Planet Proof, ook onze chipsverwerking is nu Planet Proof gecertificeerd.
Certificaat
Wij telen onze aardappelen volgens de normen van Planet Proof.
Bewaring van de aardappelen
De eigen geteelde aardappelen worden vanaf juli tot en met oktober wekelijks gerooid en tot lekkere chips verwerkt. Vanaf oktober gaan de aardappelen de bewaring in. Hier worden ze op een constante temperatuur gehouden met behulp van zonne-energie. Zo bewaren we onze eigen geteelde aardappelen tot de volgende oogst.
Duurzame teelt door middel van natuurlijke insectenbestrijding
In de randen in de grond kunnen nuttige insecten zich voeden en verschuilen. Deze nuttige insecten voorkomen dat luizen een plaag vormen. Hierdoor is het vrijwel niet nodig om insecten te bestrijden.
Duurzame teelt door aangepaste onkruidbestrijding
Onkruiden kunnen een groot probleem zijn in aardappelen. We maken gebruik van het dichte bladerdak van de aardappelen die het licht wegnemen van de onkruiden. Hiervoor is het belangrijk dat de aardappel een ruime voorsprong heeft op het onkruid. Dit bereiken we door vlak voordat de aardappel opkomt een grondbewerking (frezen) uit te voeren, die het reeds gekiemde onkruid weghaalt.
Duurzame teelt door gerichte ziektebestrijding
Schimmels blijven een probleem. De aardappel is zeer gevoelig voor Phytophthora, een schimmelziekte. Bij de raskeuze houdt ons team wel rekening met de weerstand van de aardappel tegen deze ziekte. Helaas is er nog geen ras dat volledig resistent is. Onze computer geeft aan