Duurzame teelt

Doordat we alleen eigen geteelde aardappelen gebruiken voor onze chips, hebben we de teelt volledig in eigen hand. Ons streven is zo duurzaam mogelijk te produceren. We kunnen er dus alles aan doen om te komen tot een duurzame teelt en een duurzame productie.

Download ons duurzaamheidsrapport 2017

Logo Erkend Streek Product

Certificaat

Voor de oogst 2017 hebben we het Milieukeur certificaat behaald.

Energie, water en zonnebloemolie

Onze energie wordt gedeeltelijk van zonnepanelen betrokken. Het water wat we gebruiken voor koeling wordt hergebruikt als waswater om de machines te reinigen. Al ons afval wordt hergebruikt. Omdat we de aardappelen niet schillen en de schijfjes niet gespoeld worden bevat ons waswater alleen grond. Dit water is hierdoor schoon genoeg om zonder zuivering weer terug in het oppervlaktewater te brengen. De aardappelen die niet geschikt zijn om chips van te bakken gaan naar de koeien van een boer in de buurt.

De chips die niet goed genoeg is om te verpakken gaan naar een vergister, waar energie opgewekt wordt. De zonnebloemolie die gebruikt is om chips in te bakken gebruiken we om de ruimte te verwarmen en de rest gaat naar een centrale die deze tot biodiesel verwerkt. Zo worden alle afvalstromen op een goede manier benut.

Bewaring van de aardappelen

De aardappelen worden vanaf juli gerooid, tot en met oktober worden de aardappelen wekelijks gerooid en tot chips verwerkt. Vanaf oktober gaan de aardappelen de bewaring in. Hier worden ze op een constante temperatuur gehouden Met behulp van zonne-energie. Zo kunnen we ze bewaren tot de volgende oogst.

Hoeksche-Chips-trekker-banen-maken
Hoeksche-Chips-land-knoppen

Duurzame teelt door middel van natuurlijke insectenbestrijding

In de randen kunnen nuttige insecten zich voeden en verschuilen. Deze nuttige insecten voorkomen dat luizen een plaag vormen. Hierdoor is het vrijwel niet nodig om insecten te bestrijden.

Duurzame teelt door aangepaste onkruidbestrijding

Onkruiden kunnen een groot probleem zijn in aardappelen. We maken gebruik van het dichte bladerdak van de aardappelen die het licht wegnemen van de onkruiden. Hiervoor is het belangrijk dat de aardappel een ruime voorsprong heeft op het onkruid. Dit bereiken we door vlak voordat de aardappel opkomt een grondbewerking (frezen) uit te voeren, die het reeds gekiemde onkruid weghaalt.

Aardappelen-trekker-Hoeksche-Chips
Aardappelen-trekker-Hoeksche-Chips

Duurzame teelt door gerichte ziektebestrijding

Schimmels blijven een probleem. De aardappel is zeer gevoelig voor Phytophthora, een schimmelziekte. Bij de raskeuze kun je rekening houden met de weerstand van de aardappel tegen deze ziekte. Helaas is er nog geen ras dat volledig resistent is. Onze computer geeft aan wanneer de kans op phytophthora groot is, zodat we een beschermende bespuiting uit kunnen voeren

Dagelijks vers op de boerderij gebakken