Duurzame teelt met eigen geteelde aardappelen

Doordat we alleen eigen geteelde aardappelen gebruiken voor onze chips, hebben we de teelt volledig in eigen hand. Ons streven is zo duurzaam mogelijk te produceren. We doen er dus alles aan om te komen tot een duurzame teelt en een duurzame productie van onze eigen geteelde aardappelen.

Niet alleen onze aardappelen zijn Planet Proof, ook onze chipsverwerking is nu Planet Proof gecertificeerd.

Download ons duurzaamheidsrapport

Logo Erkend Streek Product
SDGs Hoeksche Hoeve

Certificaat

Wij telen onze aardappelen volgens de normen van Planet Proof.

Hoe bakken wij onze eigen geteelde aardappelen zo duurzaam mogelijk?

Onze energie wordt gedeeltelijk via zonnepanelen opgewekt. Het water dat we gebruiken voor koeling wordt hergebruikt als waswater om de machines te reinigen. Al ons afval wordt hergebruikt. Omdat we de eigen geteelde aardappelen niet schillen en de schijfjes niet gespoeld worden, bevat ons waswater alleen grond. Dit water is hierdoor schoon genoeg om zonder zuivering weer terug in het oppervlaktewater te brengen. De aardappelen die niet geschikt zijn om chips van te bakken, gaan naar de koeien van een boer in de buurt.

De chips die niet goed genoeg is om te verpakken gaan naar een vergister, waar energie opgewekt wordt. De zonnebloemolie die gebruikt is om chips in te bakken gebruiken we om de ruimte te verwarmen en de rest gaat naar een centrale die deze tot biodiesel verwerkt. Zo worden alle afvalstromen op een goede manier benut op onze boerderij in ’s Gravendeel, nabij Dordrecht.

Bewaring van de aardappelen

De eigen geteelde aardappelen worden vanaf juli tot en met oktober wekelijks gerooid en tot lekkere chips verwerkt. Vanaf oktober gaan de aardappelen de bewaring in. Hier worden ze op een constante temperatuur gehouden met behulp van zonne-energie. Zo bewaren we onze eigen geteelde aardappelen tot de volgende oogst.

Hoeksche-Chips-trekker-banen-maken
Hoeksche-Chips-land-knoppen

Duurzame teelt door middel van natuurlijke insectenbestrijding

In de randen in de grond kunnen nuttige insecten zich voeden en verschuilen. Deze nuttige insecten voorkomen dat luizen een plaag vormen. Hierdoor is het vrijwel niet nodig om insecten te bestrijden.

Duurzame teelt door aangepaste onkruidbestrijding

Onkruiden kunnen een groot probleem zijn in aardappelen. We maken gebruik van het dichte bladerdak van de aardappelen die het licht wegnemen van de onkruiden. Hiervoor is het belangrijk dat de aardappel een ruime voorsprong heeft op het onkruid. Dit bereiken we door vlak voordat de aardappel opkomt een grondbewerking (frezen) uit te voeren, die het reeds gekiemde onkruid weghaalt.

Aardappelen-trekker-Hoeksche-Chips
Aardappelen-trekker-Hoeksche-Chips

Duurzame teelt door gerichte ziektebestrijding

Schimmels blijven een probleem. De aardappel is zeer gevoelig voor Phytophthora, een schimmelziekte. Bij de raskeuze houdt ons team wel rekening met de weerstand van de aardappel tegen deze ziekte. Helaas is er nog geen ras dat volledig resistent is. Onze computer geeft aan

Dagelijks vers op de boerderij gebakken